Κατασκευή Ιστότοπου με το Weebly

Το Weebly είναι μια από τις διαδικτυακές εφαρμογές που υποστηρίζουν τη δυνατότητα δωρεάν δημιουργίας ιστοτόπου.  Τα sub-domains προσφέρονται χωρίς επιβάρυνση.
Η δημιουργία της ιστοσελίδας είναι απλή και γρήγορη και βασίζεται σε μια εύκολη drag-and-drop διασύνδεση.

Το Weebly προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από πρότυπα (templates) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς, επίσης, και τη δυνατότητα στους κατασκευαστές της να επεξεργαστούν και να προσαρμόσουν την εικόνα της κεφαλίδας.

Ξεκινώντας…

  • Για να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να επισκεφτούμε τη σελίδα education.weebly.com, όπου θα μας ζητηθεί να εγγραφούμε.
  • Ολοκληρώνουμε την εγγραφή, κάνοντας κλικ στο κουμπί ”Sign up”
  • Έπειτα μεταφερόμαστε στη σελίδα όπου θα επιλέξουμε το σχεδιασμό του ιστότοπού μας. Το σχέδιο που θα επιλέξουμε δεν είναι δεσμευτικό, μπορεί να αλλαχτεί με ευκολία στη συνέχεια.
    Βλέπουμε ότι σε ορισμένα σχέδια το μενού πλοήγησης βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας, με οριζόντιο προσανατολισμό, ενώ σε άλλα στα αριστερά της σελίδας, με κάθετο προσανατολισμό.
  • Επιλέγουμε αυτό που μας αρέσει και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Choose” Στο αμέσως επόμενο βήμα μας ζητά να δώσουμε ένα όνομα στον ιστότοπό μας, της μορφής to_onoma_mou.weebly.com
  • Ονομάζουμε τον ιστότοπο, ενημερωνόμαστε για τη διαθεσιμότητα του ονόματος (Available ή Taken) και κάνουμε κλικ στο “Continue”
  • Πλέον είμαστε έτοιμοι να αρχίζουμε να χτίζουμε τον πρώτο μας Ιστότοπο.
  • Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε το περιβάλλον επεξεργασίας του Ιστοτόπου μας.

Και είμαστε έτοιμοι! Στη συνέχεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεκάδες εργαλεία του Weebly, για να διαμορφώσουμε τη σελίδα μας.

Tα πιο σημαντικά εργαλεία.

  • Στην ενότητα BUILD έχουμε τα δομικά στοιχεία με τα οποία χτίζουμε την Ιστοσελίδα μας. Αυτά τα βλέπουμε στην αριστερή πλευρική στήλη. Έτσι, μπορούμε να προσθέσουμε τίτλο, κείμενο, εικόνες (μεμονωμένες ή συλλογή), βίντεο από youtube, κλπ, κλπ, κλπ… Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι όλα αυτά τα δομικά στοιχεία μπορούμε να τα τοποθετούμε στη σελίδα μας, με την τεχνική σύρε και άφησε (drag & drop).
  • στην ενότητα PAGES μπορούμε να προσθέτουμε, να αφαιρούμε σελίδες, να τις τοποθετούμε στο μενού με τη σειρά που θέλουμε, και να αλλάζουμε το στυλ τους. Με λίγες δοκιμές θα καταλάβουμε την πανεύκολη χρήση όλων των επιλογών

     

  • στην ενότητα THEME έχουμε τις ρυθμίσεις του Θέματος που χρησιμοποιούμε, και μπορούμε να το αλλάξουμε και να μεταβούμε σε κάποιο άλλο που μας αρέσει καλύτερα ή να αλλάξουμε τα χρώματα, τις γραμματοσειρές και το φόντο.
  • με την ενότητα STORE ασχολούμαστε μόνο αν δημιουργούμε εμπορική Ιστοσελίδα με προϊόντα η οποία δεν απασχολεί τους εκπαιδευτικούς και επιπλέον απαιτεί αρκετές αναβαθμίσεις και πληρωμή για να είναι απόλυτα λειτουργικό.
  • η ενότητα SETTINGS  περιέχει σημαντικές πληροφορίες και ρυθμίσεις για την Ιστοσελίδα μας

  στην ενότητα General μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα της διεύθυνσης της Ιστοσελίδας και το όνομα του Ιστοτόπου μας

στην ενότητα SEO (Search Engines Optimization) μπορούμε να προσθέσουμε πληροφορίες για να κάνετε τον εντοπισμό της σελίδας μας από τις μηχανές αναζήτησης, πιο εύκολο. Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν θέλουμε να βρίσκουν την Ιστοσελίδα μας είναι να είναι στο OFF η επιλογή Hide site from search engines.

στην ενότητα EDITORS μπορούμε να προσκαλέσουμε μέσω email και άλλους συντάκτες περιεχομένου στην Ιστοσελίδα σας. Ο περιορισμός της δωρεάν έκδοσης είναι ότι θα έχουν πλήρη δικαιώματα σε όλο το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας μας (κάτι που συνήθως δε θέλουμε).

το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι η ενότητα BLOG. Για να μπορέσουμε να δούμε τις ρυθμίσεις σε αυτό το μενού θα πρέπει να έχεουμε μια σελίδα τύπου blog στην ιστοσελίδα μας για να βλέπουμε τις αναρτήσεις μσας (Αυτό θα γίνει από το μενού PAGES, προσθήκη σελίδας τύπου blog). Αν το κάνουμε αυτό, τότε στις ρυθμίσεις του blog θα βλέπουμε αυτό:

Παρακολουθήστε και τα σχετικά βίντεο